Bir sorunuz mu var?
Mesajı gönderildi. Kapalı

Blog

RAKAMLARIN DUYGUSU OLSAYDI NASIL OLURDU ?

İş dünyasında fark ettiğim bir şey var. İşletmelerin çapı küçükten büyüğe doğru evrildikçe bu işletmelerin ‘’Karar Alma’’ mekanizmaları da doğrusal olarak birbirlerinden ciddi derecede ayrılıyor. Peki çapı büyüyen bu işletmelerin ‘’Karar Alma’’ süreçleri nasıl değişiyor? Gerçekten şaşırtıcı bir sebebi var…

İşletmelerin çapı büyüdükçe bu işletmelerin Karar Alma mekanizmalarından ‘’İnsan Faktörü’’ yani duygu barındıran her şey filtrelenip çıkarılarak yerini Metrikler, Analizler ve bir takım İstatistiki Rakamlar bütününe bırakıyor.

Peki işletmeler ‘’Karar Alma’’ mekanizmalarından duygu barındıran her şeyi çıkarıp yetkiyi ‘’Rakamların’’ insiyatifine bıraktıkça nasıl sonuç aldılar dersiniz?

Alınan sonuçlar pozitif anlamda o kadar güçlü ki, yapay zeka tabanlı teknolojilerin bu noktalara gelmesi aslında bu sonuçların vermiş olduğu güçlü ilhamdan kaynaklanıyor. Artık büyük ölçekli global ve kurumsal şirketler için müşteri diye bir şey yok. DATA var! Müşterinin ne dediği önemli değil, DATA nın ne dediği önemli. Çünkü Müşteri ‘’KİTLELERİNİ’’ temsil eden şey tekil müşteri toplulukları değil, kitleyi tarifleyen DATA’nın kendisi.

Bana soracak olursanız yeni akım Business to Business(B2B) dan çıkıp MFB (Machine For Business) a doğru evrilecek.

Farz edin ki 4 işletmemiz var.

1. işletmemiz Mahallemizdeki küçük ölçekli Elif Butik olsun.
2. işletmemiz Şehrimizdeki Yerel Ölçekli bir Mağaza olsun.
3. işletmemiz Ülkemizdeki Kurumsal bir Holding olsun.
4. işletmemiz Global bir şirket olsun(Google, Amazon vb)

Şimdi bu 4 işletmenin karar alma mekanizmalarında insan faktörünü yüzdelik dilimde ne kadar işin içine kattığını kabataslak oranlayarak bir deftere yazalım.

1.işletmemiz olan Elif Butik’de Karar Alma mekanizmasının %90–95 ini insan faktörü karşılıyor.
2.işletmenin Karar Alma mekanizmasında işin içine göstermelik bazı yavan aylık performans raporları vs. dahil olur. Haliyle insan faktörü %70–80 arası seviyede seyreder.
3.işletmemiz ülkemizdeki Kurumsal bir Holding idi ve bu ölçekteki işletmeler gerçeğin farkında olduklarından datalara elinden geldiğince yatırım yaparlar ve insan faktörünü ‘’ teknik kapasitelerinin elverdiği kadarıyla’’ aradan çıkarırlar. Haliyle Karar Alma mekanizmasında insan faktörü seviyesi %40–50’lere iner.
4. işletmemiz olan Global Ölçekli Fortune 500 şirketlerine gelince işler tamamen boyut değiştirir. Bu işletmeler verilen her kararı, atılan her adımı ileri düzey analiz yöntemleri ve demografik hedefli sonuçlar sayesinde gerçekleştirir. Karar alma mekanizmasında insan faktörünün yeri hemen hemen yok gibidir. İnsan faktörü maksimum %5–10’luk bir pay bulur kendine. (Ve bu kısıtlı pay genelde bu verileri okuyup değerlendirme kabiliyetine sahip olanları barındırır)

Bu işletmelerin gelirlerine göre sıraladığımızda aşikar olarak sonuç;
4 > 3 > 2 > 1 şeklindedir.

Özetle bu analizlerde gösteriyor ki İşletmenizin geleceğine dair ‘’Karar Mekanizmanız’’ ve Yol Haritanızda insan faktörünü ne kadar çok aradan çıkarırsanız işletmenizin büyümesine de o derece katkı sağlarsınız. Tabi insan faktörünü aradan çıkarmak yetmez, bunun yerine data takip sistemlerini kurmalı ve bütün işlerinizi bu dataların yönlendirmesi ile ilerletmelisiniz.

Günümüzde Dijital Reklamcılık platformları ile Google’un Analytic ve Tag Manager araçları çok ciddi anlamda sizlere rehber olabilecek nitelikte Data Analiz programlarıdır. İşletmenizi bir an önce dijital platformlar ile tanıştırmalı ve data takip programları ile entegre etmelisiniz. Aksi taktirde her 5 yılda bir mahallenizdeki ‘’Elifin Butiği’nin’’ önünden geçtiğinizde yerinde başka bir işletme göreceksiniz.

Nereden mi biliyorum ? Çünkü rakamların çok güçlü bir duygusu var ve bizlere sürekli fısıldıyorlar!
2016 yılında en son kulağımıza şöyle fısıldamışlardı;

“Türkiye’de şirketlerin yüzde 65’i ilk 5 yılda kapanıyor. Şirketlerin yüzde 25’i 5–10 yıl yaşarken, sadece yüzde 10’u 10 yıldan uzun yaşayabiliyor” Kaynak (TÜİK 2016 Raporu)

Sizce de bu istatistiğin en büyük sebebini işletmelerin data analizlerine olan yabancılığı açıklamıyor mu ? Görüşlerinizi paylaşırsanız memnun olurum. Hoşçakalın…

Dönüşüm Sistemleriyle Tanışın!

Ücretsiz Bilgi Platformu Olan Dönüşüm Sistemleri Facebook Topluluğumuza Katılmak ve Sorularınızı Sormak İçin Aşağıdaki Linke Tıklarsanız sevinirim;

👉 https://bit.ly/donusum-sistemleri

Aşağıdaki Çalma Listelerine De Göz Atabilirsiniz.

👉Google Ads Reklamları Uzman Stratejilerini İzle; http://bit.ly/google-reklamları

👉Facebook Reklamları Eğitim Videolarını İzle; http://bit.ly/facebook-instagram-rek

👉Hipnotik Satış Stratejileri Videolarını İzle; http://bit.ly/satis-stratejileri

👉Bilimsel Metin Yazarlığı Stratejilerini İzle; http://bit.ly/metin-yazarlığı

👉Yaratıcı Dijital Pazarlama Stratejilerini İzle; http://bit.ly/yaratıcı-dijital-pazarlama

👉Funnel & Growth Büyüme Stratejilerini İzle; http://bit.ly/funnel-growth

👉İş Geliştirme & Dominasyon Kurma Stratejilerini izle; http://bit.ly/is-geliştirme

👉Dijital Göçebelik Hakkındaki İçerikleri İzle; http://bit.ly/dijital-göcebe

👉Daha Verimli Ve Başarılı Bir Hayat İçin Kişişel Gelişim Stratejilerini İzle; http://bit.ly/kis-gelisim

⚽ İçeriklerimden Fayda Sağlıyor Ve Bana Destek Olmak İstiyorsan Aşağıdaki Linkten Dilediğin Tutarda Bağışta Bulunabilir Ya Da Bir Bardak Dijital Kahve Ismarlayabilirsin🙃

👉https://www.buymeacoffee.com/denizduman

Deniz DUMAN

Bir yanıt yazın